Omstandigheden+goed+voor+tarwezaai
© Nieuwe Oogst

Omstandigheden goed voor tarwezaai

Volgens zaadfirma Limagrain zijn de omstandigheden goed om vroeg tarwe te zaaien dit jaar.

Limagrain gaat ervan uit dat veel tarwetelers de kans aangrijpen om al op tijd de wintertarwe te zaaien. Zij hebben daarbij ongetwijfeld de natte oktobermaand van vorig jaar in het achterhoofd.

Vincent Coolbergen, productmanager granen van Limagrain, constateert dat meer tarwetelers kiezen voor vroege en middenvroege rassen. Hij wijt dat aan het koude en natte voorjaar in 2013, waardoor veel tarwe laat afrijpte.

Gespreide oogst

'Voor tarwetelers die vroeg kunnen zaaien, is er echter ook ruimte om een latere ras te nemen. Deze rassen hebben een iets hogere opbrengstpotentie', weet Coolbergen. 'Bovendien zorgt de teelt van zowel vroege als late rassen voor een meer gespreide oogst.'

Bij het bepalen van de zaaizaadhoeveelheden adviseert Limarain om uit te gaan van een plantbestand van 250 planten per vierkante meter in het voorjaar.

Onder goede omstandigheden betekent het dat tarwetelers afhankelijk van het duizendkorrelgewicht 160 tot 230 kilo zaaizaad per hectare moeten gebruiken.

Zaaizaadhoeveelheid

De telers moeten daarbij standaard rekening houden met 5 tot 10 procent plantverliezen in de herfst en winter. Alleen bij uitwinteren en opvriezen kan de uitval oplopen. Meer informatie over zaaizaadhoeveelheden is te lezen op de website van Kennisakker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer