Prestatietoeslag+RFC+hoger+en+eerder
© Nieuwe Oogst

Prestatietoeslag RFC hoger en eerder

Driekwart van de prestatietoeslag over het eerste half jaar al in september op de bankrekening krijgen. Dat is een van de veranderingen die Royal FrieslandCampina (RFC) vanaf 2014 wil doorvoeren om de liquiditeitspositie van haar leden te verbeteren.

De voorgestelde wijziging van het melkgeldreglement voor 2014, 2015 en 2016 levert melkveehouders aan liquide middelen jaarlijks ruim 4.000 euro extra op in september.

Nog een wijziging is dat er van de jaarlijkse winst voortaan 35 in plaats van 30 procent naar de prestatietoeslag gaat. Op basis van de winstcijfers over 2012 levert dat melkveehouders jaarlijks ruim 1.400 euro meer op. Het voorstel betekent ook dat er 5 procent minder geld wordt gereserveerd voor de onderneming.

Geen zomerheffing

Verder gaat RFC vanaf voorjaar 2014 geen zomerheffing meer innen en wintermelktoeslag uitbetalen in de maanden die daar voor staan. De onderneming schaft de seizoensregeling niet af, maar afrekening vindt voortaan aan het einde van het jaar plaatsvia saldering. Dit om veehouders in het voorjaar meer armslag te geven.

De kwantumregeling verandert niet. De garantieprijssystematiek ook niet. Wel worden de bedrijfsomvang (van 500.000 naar 600.000 kilo melk) en de percentages van de landenvolumes waarop de garantieprijs wordt vastgesteld geactualiseerd.

Ledenraad besluit in december

De voorstellen worden de komende maanden aan de leden gepresenteerd, waarna vaststelling eind dit jaar plaats vindt.

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer