Minder+appels+uit+Neder%2DElbe
© Pressedienst

Minder appels uit Neder-Elbe

Omdat de bijen in de bloeiperiode in hun kasten bleven, is de bestuiving in het Duitse fruitgebied Neder-Elbe slecht verlopen. Gevolg: minder appels aan de boom.

De Duitse telers verwachten dit jaar tussen 220.000 naar 230.000 ton appels te kunnen plukken. Normaal plukken ze rond de 300.000 ton. Reden voor de teruggang, de grootste in tien jaar, is volgens Dr. Karsten Klopp de koude en natte lente.

Klopp, hoofd van fruitteeltcentrum Esteburg: 'Tijdens de hoogtijdagen in het begin van mei regende het continu, zodat de bijen binnen bleven en er nauwelijks bestuiving plaatsvond'.

Te koud na de bloei

Na de bloei was het te koud. De appels blijven qua ontwikkeling ook achter ten opzichte van andere jaren. Vooral Jonagold (Jonagored en Red Prince) lijken het zwaarst getroffen.

Het ras Jonagold neemt in het gebied 30 procent in beslag van de oppervlakte boomgaarden.

Elstar

Met het begin van de oogst van Elstar appels, de meest geteelde appel in het oude fruitgebied, verwachten de telers in september te kunnen beginnen. De opbrengstverwachtingen zijn ingetogen. Een warme zomer zou kunnen leiden tot herstel.

Of consumenten hogere prijzen kunnen verwachten, is volgens Klopp nog moeilijk te voorspellen. 'Dit hangt af van de oogstvolumes in andere Europese landen.'

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer