Scanner bepaalt variatie in bodem

De Veris MSP3-bodemscanner van mechanisatiebedrijf Agrometius meet de pH en het organische stofgehalte van percelen. De meetgegevens zijn te gebruiken voor het maken van taakkaarten om plaatsspecifieke bodembewerkingen uit te voeren.

Scanner+bepaalt+variatie+in+bodem
© Nieuwe Oogst

Agrometius is specialist in precisielandbouw en importeerde de bodemscanner uit de Verenigde Staten. Tijdens de bodemdagen van Agrifirm Plant deze week in Flevoland vertelde medewerker Jan Nammen Jukema over de functionaliteit van de machine.

'De scanner meet naast de pH en het organische stofgehalte ook de elektrische geleidbaarheid van de bodem op verschillende diepten. De elektrische geleiding is een maat voor de variatie in onder meer lutumgehalte en vochthuishouding en kan ook storende lagen aantonen.'

Taakkaarten

De bodemscanner voert per hectare dertig tot veertig puntmetingen uit, vertelt Jukema. Afgelopen jaar heeft Agrometius met de Veris zo'n 500 hectare aan percelen gescand. De kosten van een scan zijn 175 euro per hectare. Daarvoor levert Agrometius een aantal bodemkaarten en taakkaarten.

De bodemspecialisten van Agrifirm Plant koppelen aan de taakkaarten adviezen om eventueel een plaatsspecifieke bodembewerking uit te voeren. Een optimale pH van de bodem en verbetering van het organische stofgehalte verhoogt de opbrengstcapaciteit van een bodem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer