Bodem+reageert+snel+op+organische+stof
© nieuwe oogst

Bodem reageert snel op organische stof

De aanvoer van extra organische stof geeft al na twee jaar een toename van het bodemleven. Dat blijkt uit project Beter Boeren met Biodiversiteit in Drenthe. De resultaten werden gisteren in Hijken gepresenteerd.

Aan het driejarige project van het Louis Bolk Instituut en HLB deden twintig akkerbouwers mee. Doel was vooral vergaren en delen van kennis over bodemkwaliteit en biodiversiteit. Op negen bedrijven is extra veel organische stof aangevoerd.

'In acht van de negen gevallen zien we na twee jaar al een toename van het bodemleven. Dat hadden we verwacht en het is ook zo', zegt projectleider Marleen Zanen van het Louis Bolk Instituut. De stijging varieerde van 9 tot 144 procent.

Hakselen en inwerken

Iedere akkerbouwer had één perceel waar hij op een deel extra organische stof aanvoerde. Het ging om stro hakselen en inwerken, een groenbemester telen, gebruik van compost of mest.

Opbouw van organische stof in de bodem is hierdoor mogelijk, maar het duurt lang om het percentage echt te laten stijgen.

Groenbemester

De slotbijeenkomst van project Beter Boeren met Biodiversiteit was bij deelnemer Feije Dijksterhuis in Hijken. Hij heeft een veenkoloniaal akkerbouwbedrijf van 85 hectare.

‘Door het project heb ik de waarde van groenbemesters beter leren kennen. Bij een groenbemester wil je een fors gewas zien. Als je in de grond kijkt, zie je dat een klein gewas ook effect heeft', stelt Dijksterhuis.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer