Mestplan ongewijzigd naar Brussel

Het kabinet kan met de voorgestelde inzet in Brussel gaan onderhandelen over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De Tweede Kamer eist geen bijstelling van de bij boeren omstreden plannen.

Mestplan+ongewijzigd+naar+Brussel
© Yvonne hurkens

Dat is vanmorgen duidelijk geworden in de Tweede Kamer. Hoewel VVD, CDA, SGP en ChristenUnie de zorgen van de sector delen, stellen ze het binnenhalen van een nieuwe derogatie voorop. ‘We moeten nu doorgaan’, concludeert onder meer Helma Lodders (VVD).

Staatssecretaris Sharon Dijksma toonde zich dankbaar voor de brede steun vanuit de Kamer. ‘Ik begrijp dat dit zwaar op de maag ligt, maar het wordt een hele ingewikkelde toer om opnieuw derogatie te krijgen. Deze steun maakt dat ik door kan en dat Nederland maandag haar plannen aan de Europese Commissie kan presenteren.’

Loskoppelen

Op verzoek van VVD, CDA en SGP gaat Dijksma wel onderzoeken of het mogelijk is in de toekomst de derogatieaanvraag los te koppelen van het actieplan Nitraatrichtlijn. Alternatief zou zijn om het te verbinden met de Kaderrichtlijn Water of de Grondwaterrichtlijn. Die zijn volgens Lodders ‘meer doelgericht dan de rigide Nitraatrichtlijn.’

Uit de woorden van de staatssecretaris was op te maken dat ze weinig perspectief ziet in deze optie. Toch gaat ze de komende maanden de mogelijkheden op een rij zetten, eind dit jaar zal ze daarover rapporteren aan de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer