Mestplan+LTO+Akkerbouw+valt+redelijk
© Persbureau Noordoost

Mestplan LTO Akkerbouw valt redelijk

LTO-vakgroep Akkerbouw zet in op behoud van mestgebruiksnormen en het bereiken van de norm van 50 milligram stikstof per liter grondwater. Dat kan door vanaf 1 juli te stoppen met het gebruik van onbewerkte dierlijke mest.

De vakgroep Akkerbouw is bij de plannen uitgegaan van het WOG-rapport, met daarin de onderbouwing van de stikstofgebruiksnormen in de akker- en tuinbouw. Uit dit rapport, gemaakt in het kader van het 5e actieprogamma Nitraatrichtlijn, blijkt dat de nitraatnormen op alle gronden zijn te halen.

Vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra over de plannen: 'Nitraat in onbewerkte mest geeft na 1 juli grote problemen. Na die datum moeten we bewerkte mest met een hogere efficiëntie gebruiken. Dat levert ons stikstofruimte op en vrijstelling van fosfaat uit dikke fractie en bodemverbeteraars bij lage PW-waarden.'

Groenbemesters

Tijdens een sectoravond, donderdag in Vlagtwedde, stonden akkerbouwers uit Noordoost-Nederland niet negatief tegenover de plannen. Wel denken ze dat de inzaai van groenbemesters onder druk komt te staan als gebruik van onbewerkte mest na 1 juli een korting geeft van 5% op de stikstofruimte. Gebruik van de dunne fractie geeft geen korting, maar is logistiek lastiger uit te voeren.

De akkerbouwers kennen het nut van onbewerkte mest bij de inzaai van groenbemesters. 'De plannen zijn een straf voor een goede groenbemester', zo werd in Vlagtwedde opgemerkt. Haanstra geeft toe dat de plannen gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. 'Het alternatief is dat we bij bepaalde gewassen misschien 5% van de stikstofgebruiksnormen moeten inleveren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer