LTO: Inzet nitraatprogramma gaat te ver

'De grens is overschreden', zegt LTO-bestuurder Hans Huijbers. 'We kunnen ons niet eeuwig laten gijzelen door een verouderde en rigide richtlijn die geen enkele Nederlandse ondernemer past.'

LTO%3A+Inzet+nitraatprogramma+gaat+te+ver
© zlto

Huijbers reageert deze week als portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen in Nieuwe Oogst op de maatregelen, die staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag bekendmaakte. Het gaat om haar inzet voor de komende onderhandelingen voor het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn met de Europese Commissie.

Doel van de maatregelen is om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater verder te verbeteren. Die zijn volgens Dijksma nodig om derogatie van de Nitraatrichtlijn te krijgen tot 2017.

Desastreus

Volgens LTO Nederland dreigen de maatregelen op onderdelen desastreus uit te pakken. Teelten op zuidelijk zand en löss krijgen volgens de plannen vanaf 2015 te maken met 20 procent lagere stikstofgebruiksnormen. En de komende jaren gaan ook de fosfaatgebruiksnormen verder omlaag.

Huijbers verzekert dat LTO blijft pleiten voor maatregelen en activiteiten die het ondernemers mogelijk maken om goede opbrengsten van prima kwaliteit te realiseren. Hij hoopt dat Dijksma met een realistischer pakket naar het Nitraatcomité gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer