%27Compensatie+teler+bij+lagere+productiviteit%27
© NO

'Compensatie teler bij lagere productiviteit'

De overheid moet ondernemers compenseren die Nederlandse werkzoekenden aannemen met een lagere productiviteit dan de arbeidsmigrant uit Midden- en Oost-Europa.

Dat is een van de aanbevelingen van de Westlandse afdelingen van werkgeversorganisaties LTO Glaskracht, VNO NCW, en MKB. Ze doen dat in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de problemen op de arbeidsmigratie.

De drie organisaties willen graag Nederlandse krachten aannemen, maar wijzen op ervaringen met Nederlandse werkzoekenden die lange tijd niet hebben gewerkt.

Arbeidsmigrant

Die mensen zouden niet dezelfde productiviteit kunnen leveren als de arbeidsmigrant uit Midden- en Oost-Europa. Ook zijn die werkzoekenden niet altijd gemotiveerd of fysiek in staat om te werken.

De ondernemersorganisaties verklaren graag mee te denken over het tegengaan van de negatieve gevolgen van vrij verkeer van werknemers. Zo pleiten ze voor het blijven aanpakken van malafide uitzendbureaus.

Werkzoekenden

Om werkzoekenden uit eigen land een kans te geven, moeten arbeidsmigranten sociale premies en belastingen gaan betalen naar de regels van het land waar ze werken, vinden de drie organisaties.

De arbeidsmigranten leveren een grote bijdrage aan de Nederlandse economie, zo staat in de brief.

Arbeidsconstructies

Anderzijds zien de drie werkgeversorganisaties ook de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van arbeidsmigratie, zoals arbeidsconstructies die Nederlandse werknemers op voorhand al op achterstand zetten.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  45 %
Meer weer