Asscher: aanpak schijnconstructies

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil onwenselijke arbeidsconstructies voorkomen en aanpakken. Dat heeft hij gisteren middels een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Asscher%3A+aanpak+schijnconstructies
© SZW

De minister bespreekt morgen met verschillende gemeenten hoe de mazen in de wet gedicht kunnen worden. Ook zal hij het probleem aankaarten bij sociale partners, de Belastingdienst en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Asscher stelt dat schijnconstructies leiden tot 'oneerlijke concurrentie waarvan goede werkgevers en werknemers de dupe zijn'. De minister kondigde al eerder aan schijnconstructies aan te willen pakken, ook constructies waarbij de belastingplicht wordt ontdoken of waarbij sprake is van faillissementsfraude.

Constructies

Asscher reageert hiermee op de noodkreet van de gemeente Westland dit weekend. Wethouder Arne Weverling van die gemeente had hulp gevraagd bij het bestrijden van schijnconstructies waarbij arbeidsmigranten worden betaald via in het buitenland gevestigde uitzendbureaus.

Bij dergelijke schijnconstructies wordt het wettelijk minimumloon van het desbetreffende land berekend en aangevuld met onbelaste onkostenvergoedingen, waardoor er uiteindelijk minder belastingen en sociale lasten worden afgedragen. Zo kunnen buitenlandse uitzendbureaus de arbeiders voor een lagere prijs laten werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer