Achterhoek aan de slag met kringloopwijzer

LTO Noord-afdelingen in de Achterhoek willen aan de slag met de kringloopwijzer. Dat bleek donderdag tijdens een bijeenkomst met een aantal bestuursleden van afdelingen in Vorden.

Programmadirecteur Carel de Vries van Courage heeft in een conceptplan uitgewerkt hoe Achterhoekse veehouders aan de slag kunnen met de kringloopwijzer. Deze brengt de mineralenkringlopen van een melkveebedrijf in beeld.

Een van de doelen is ontwikkeling van de kringlooplandbouw in de Achterhoek. 'Een kunstmestloze Achterhoek', filosofeert De Vries alvast hardop.

Uitwiseling van mest

Hiervoor zijn sectoren als varkenshouderij en akkerbouw van belang, in verband met de uitwisseling van mest tussen de sectoren, voor het efficiënt gebruik van mineralen. Mestbewerking en mestverwerking komen ook in beeld.

Behoud en verbetering van de bodemvruchtbaarheid van de Achterhoekse melkveebedrijven zijn ook belangrijk doelen. Het organische stofpercentage en de zuurgraad van de grond zijn daarbij van belang.

Grond met een hoger percentage organische stof kan meer water opnemen en is minder droogtegevoelig door een langere nalevering van vocht aan het gewas.

Starten

Voornemen is om nog voor de winter te starten met een aantal groepen melkveehouders. De plannen rond de kringloopwijzer zijn nog niet helemaal concreet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer