SGP overweegt motie Polder Stein

De SGP-fractie in de Tweede Kamer wil een motie indienen om Polder Stein bij Gouda van de Natura 2000-lijst te houden. De partij vindt de onderbouwing van staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ uiterst mager.

SGP+overweegt+motie+Polder+Stein
© Natura2000.nl

Dijksma meldde vorige week vast te houden aan de aanwijzing van Polder Stein (400 hectare) tot Natura 2000-gebied bij de Europese Commissie. Dit vanwege de aanwezigheid van glanshaver- en vossenstaarthooilanden, waaronder ook kievitsbloemen. Die vallen onder de habitatrichtlijn.

Volgens de SGP blijkt uit de onderzoeksgegevens dat de kievitsbloemplantjes in zeer lage aantallen voorkomen. De SGP vindt dat onvoldoende om Polder Stein te bestempelen als Natura 2000-gebied.

Onderzoek

De partij bassert zich op een wetenschappelijk artikel uit 2003 waarbij ook onderzoek is gedaan naar kievitsbloemen in Polder Stein. Ook staat in de samenvatting van een van de laatste steekproeven de opmerking 'gebied te klein voor habitattype', aldus de SGP.

'Voldoende munitie om het hier niet bij te laten zitten', aldus belemeidsmedewerker Hans Maljaars van de SGP.

Uitwerking

Polder Stein was al aangewezen vanwege de Vogelrichtlijn. De uitwerking hiervan heeft nauwelijks consequenties voor de omgeving. De aanwezigheid van de stikstofgevoelige glanshaver- en vossenstaarthooilanden wel.

Veel veehouders in de omgeving zijn dan ook geschrokken omdat zij vrezen dat hun bedrijven op slot gaan. Glanshaverhooiland kan 1.429 mol per hectare verdragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer