Natura-aanwijzing Polder Stein nekt boeren

Het toch aanwijzen van Polder Stein als Natura 2000-gebied kan honderden veehouders in het Groene Hart nekken, vreest LTO Noord. Dit vanwege de aanwezigheid van glanshaverhooiland dat zeer stikstofgevoelig is.

Natura%2Daanwijzing+Polder+Stein+nekt+boeren
© Natura2000.nl

Staatssectretaris Sharon Dijksma nam vorige week het besluit Polder Stein toch aan te melden bij de Europese Unie als Natura 2000-gebied. De veenweidepolder is 400 hectare groot en ligt tussen Haastrecht en de Reeuwijkse Plassen.

In 2010 werd Polder Stein nog van de Natura-lijst geschrapt, omdat het stikstofgevoelige glanshaver- en vossenstaarthooilanden en kievitshooiland niet meer voorkwamen. Uit nieuwe onderzoek vorig jaar blijkt dat de hooilanden wel voorkomen. Glanshaverhooiland kan volgens provincie Zuid-Holland1.429 mol per hectare verdragen.

Schrik

Veel boeren in de omgeving zijn geschrokken van de aanwijzing, meldt vicevoorzitter Kees van der Pouw van LTO Noord Bodegraven en omstreken. ‘De hele situatie rond de Nieuwkoopse Plassen doemt bij veel boeren op.' Daar hangt boven veel boerenbedirjven nog altijd een Natura-claim.

De aanwijzing kan grote gevolgen hebben veehouderijen in het Zuid-Hollandse en nabijgelegen Utrechtse veenweidegebied, weet bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord Zuid-Holland. ‘Onbegrijpelijk dat de staatssecretaris meer stikstofgevoelige habitats toevoegt, gezien de ervaring in Nieuwkoop.’

Afwachten

Provincie Zuid-Holland is niet bij het aanwijzing betrokken, meldt een woordvoerder. In hoeverre de hooilanden in Polder Stein voorkomen, is onbekend. De provincie wacht nog op gegevens van het ministerie van Economische Zaken. ‘Wanneer het gebied niet onder de Programmatische Aanpak Stikstof valt, zijn er vanwege stikstof ook geen consequenties voor de omgeving.’

De Europese Commissie beslist eind dit jaar of aanwijzing definitief wordt. Daarna moet het beheerplan worden gewijzigd. ‘Net als bij het eerder opgestelde beheerplan worden belangenpartijen hierbij betrokken’, aldus de woordvoerder.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer