'Minder vee in wagens tijdens hitte'

Tijdens hete dagen zoals deze moeten veetransporteurs rekening houden met een beladingsdichtheid die 20 procent lager ligt dan normaal.

%27Minder+vee+in+wagens+tijdens+hitte%27
© jan anninga

Dat staat in de instructie 'Certificering van exporten vanuit en naar gebieden met extreme weersomstandigheden', die de NVWA deze week opnieuw onder de aandacht heeft gebracht bij veetransporteurs.

De NVWA deed dit met het oog op de extreme temperaturen van gisteren en met name vandaag. De temperatuur loopt in veel delen in Europa vandaag op tot boven de 35 graden.

Controle drinkwater

De NVWA-inspecteurs die controles uitvoeren op rijdende veetransporten hebben vandaag de opdracht gekeken specifiek te letten op de drinkwatervoorzieningen in de veetrucks. 'Er zijn geen éxtra controles, maar er wordt wel extra gelet op de omstandigheden voor de dieren', licht woordvoerder Benno Bruggink toe.

Volledig geconditioneerde wagens hoeven zich overigens niet aan de 20 procent minder belading te houden. Dit is ook niet nodig bij routes of bestemmingen waarbij duidelijk is dat de temperatuur de 30 graden niet overschrijdt.

'In dat geval geldt, net als altijd, dat de certificerende dierenarts zelf kan besluiten of met een aangepaste belading moet worden gereden', aldus de NVWA.

Bezwaar

Transporteurs maken regelmatig bezwaar tegen de aangepaste beladingsgraad omdat er bijvoorbeeld 's nachts wordt geladen (stalkeuring) en/of alleen in de vroege uren wordt gereden.

'Dit is echter uitsluitend een geldende reden als de gehele rit redelijkerwijs kan worden uitgevoerd onder deze koelere omstandigheden', meldt de voedsel- en warenautoriteit.

Eyes on Animals

Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, die zich met name richt op veetransporten, roept mensen vandaag op om stilstaande veewagens te in de gaten te houden. Staan ze stil, ga er heen en kijk hoe het met de dieren is', aldus EoA op Twitter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer