NVWA+wil+zijdeuren+in+veewagens
© Eyes on animals

NVWA wil zijdeuren in veewagens

Gesloten veewagens die levende dieren vervoeren moeten worden voorzien van toegangsdeuren. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gezegd tegen dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals (EoA).

NVWA is van mening dat de vrachtwagens zo ontworpen moeten zijn dat de chauffeurs makkelijk bij de dieren kunnen om ze te controleren. Bij veel van de huidige modellen is dit een probleem.

De situatie rond de nieuwe veetransportwagens zonder toegangsdeuren is tijdens een overleg op 4 april besproken. Behalve EoA waren afgevaardigden van het ministerie (EZ) en directeur Herman Klompjan van het gelijknamige transportbedrijf hierbij aanwezig.

Wetgeving

Volgens de wet moeten dieren tijdens vervoer toegankelijk zijn voor bijvoeren, bewateren en verzorgen van zieke of gewonde dieren. Bouwers van veetransportwagens kunnen hier door het plaatsen van zijdeuren voor zorgen.

De regelgeving wordt voortaan beter en gedetailleerder omschreven en gehandhaafd, geeft de NVWA aan. Eyes on Animals stelt een afmeting van tenminste 60 tot 80 centimeter voor de zijdeuren voor.

Vooruitgang

De dierenwelzijnsorganisatie onderkent dat in sommige gevallen, zoals het vervoer van jonge biggen, een gesloten vrachtwagen voordelen kan hebben. De dieren blijken rustiger te zijn en zijn gebaat bij een constante temperatuur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer