Divers grasmengsel stuwt productie op

Kruiden en andere grassoorten leiden tot een hogere grasproductie ongeacht het bemestingsniveau. Wel moeten passende soorten worden gekozen, meldt onderzoeker Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut.

Voor nieuw grasland gebruiken de meeste melkveehouders zaadmengsels met vrijwel alleen Engels raaigras. Toch kunnen mengsels met andere grassoorten en kruiden bruikbaar zijn in de melkveehouderij.

Dat toont de demo ‘divers grasland’ bij Duinboer Sjef Broeders van project Boeren en Agrobiodiversiteit Brabant volgens De Wit duidelijk aan.

Vier zaadmengels

In deze proef zijn vier zaadmengsels vergeleken: puur Engels raaigras; Engels raaigras met twee kruiden (cichorei en smalle weegbree); mengsels met twee kruiden en drie grassoorten (waaronder polvormende grassen) en rijke graslandmengsels.

Het mengsel met Engels raaigras en kruiden gaf een ton droge stof meer productie per hectare dan puur Engels raaigras. Het mengsel met kruiden en polvormende grassen (vooral kropaar), deed de productie met bijna nog een ton droge stof stijgen.

Nauwelijks extra productie

De rijke graslandmengsels leverden nauwelijks extra productie op ten opzichte van de mengsels met drie grassoorten en twee kruiden. 'Hoe diverser het mengsel, des te hoger de productie', concludeert De Wit.

'We gaan ervan uit dat de droogte in het groeiseizoen een sterk beperkende factor geweest. Waarschijnlijk pasten de kruiden en grassen goed bij de droogteperiodes en een droogtegevoelige zandgrond.'

Klik voor grafiek grasmengsels op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer