SGP: ammoniakonderzoek moet verder

Het onderzoek naar ammoniakemissie op bedrijfsniveau moet worden voortgezet. 'Dat is in het belang van boeren', zegt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP).

SGP%3A+ammoniakonderzoek+moet+verder
©

Dijkgraaf reageert hiermee op het vorige week verschenen rapport van ammoniakemissiefactoren. Daarin wordt gesteld dat in Nederland gebruikte factoren bij het uitrijden van dierlijke mest wetenschappelijk goed zijn onderbouwd.

Verschillende wetenschappers van Wageningen UR geven echter aan dat ammoniakemissies zeer afhankelijk zijn van weersomstandigheden rondom het uitrijden.

Meemethoden

'Op landelijk niveau kloppen de huidige metingen en meetmethoden misschien wel', zegt Dijkgraaf. 'Maar op bedrijfsniveau kan je er niets mee. En ondertussen worden boeren er wel op afgerekend.'

Dijkgraaf wil dat er meer aandacht komt voor het werk van de wetenschappers die beweren dat met lokale en praktische oplossingen ook emissiearm kan worden uitgereden.

'Ik heb hierover met bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR gesproken', zegt Dijkgraaf. 'Ook hij erkent dat er weerstand is binnen zijn organisatie tegen nieuwe emissiearme manieren van mest uitrijden.'

Publicaties

Dat zou ermee te maken hebben dat een aantal wetenschappers bang is dat hun eerder verschenen publicaties niets meer waard zouden zijn, denkt Dijkgraaf.

Dijkhuizen heeft toegezegd dat alle wetenschappelijke benaderingen moeten worden meegenomen en dat de discussie over ammoniakemissies breed en open gevoerd moet worden.

SGP wil een debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over de uitkomst van het rapport.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer