Vleesproductie+herstelt+na+2013
© Marcel Bekken

Vleesproductie herstelt na 2013

In 2022 wordt in de EU ongeveer evenveel vlees geproduceerd als in 2011, terwijl de consumptie dan 1 procent achteruitgaat.

Herstel

De consument blijft varkensvlees (bruto 40,8 kilo per jaar) verkiezen, stelt de Europese Commissie. Daarna volgen kip (24,1 kilo) en rund- en kalfsvlees (15,7 kilo). Schapen- en geitenvlees sluiten het rijtje met minder dan 2 kilo.

Door de economisch moeilijke situatie in de EU en de hoge werkloosheidsgraad verschuift de vraag op de Europese markt naar meer goedkope vleessoorten.

Samen met factoren zoals dierenwelzijnseisen in de varkenshouderij zorgt dat voor een lagere vleesproductie (-2%) in 2012 en 2013. Daarna herstelt de veehouderij zich zodat de vleesproductie in 2022 opnieuw uitkomt op bijna 45 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met het productiecijfer van 2011, meldt Vilt.be.

Vooral varkensvlees en kip liggen binnen tien jaar goed in de markt. Ook de vraag vanuit het buitenland en de hogere producentenprijzen stimuleren de veehouderij op Europese bodem.

Binnenlandse vraag

De binnenlandse vraag zou in 2022 1 procent lager uitkomen dan in 2011. Dat komt overeen met een (bruto-)vleesverbruik van 82,6 kilo per Europeaan.

Bekijk meer over:

Weer

  • Donderdag
    21° / 7°
    10 %
  • Vrijdag
    20° / 9°
    30 %
  • Zaterdag
    18° / 9°
    30 %
Meer weer