Rabo: productiestijging is noodzakelijk

De enige manier om aan de toekomstige voedselvraag te voldoen is een stijgende verhoging van de productiviteit van de landbouw. Dat stelde Rabobank-topman Piet Moerland woensdag op een bijeenkomst voor landbouwjournalisten.

Moerland wijst erop dat in 2050 een wereldbevolking van 9 miljard mensen moeten worden gevoed. Daarnaast zal de middenklasse in landen als China en India toenemen waardoor zij meer vleesproducten zullen eten. In totaal is een productietoename in de landbouw van 70 procent noodzakelijk, meent hij.

Productieverhoging is volgens Moerland een realistisch streven, gezien het verschil tussen de huidige agrarische productie en de potentiële productie die op die grond mogelijk is. Volgens Moerland kan de productie in bijvorobeeld Afrika zo´n 80 procent worden verhoogd.

Landbouwgrond

Meer bouwland is volgens de Rabo-bestuursvoorzitter geen haalbare kaart omdat de ontginning van land kostbaar is en het aanbod beperkt.

'De hoeveelheid bouwland is de afgelopen 40 jaar met 7 procent toegenomen. Het is de vraag of we dat de komende 40 jaar kunnen behalen. De benodigde productiestijging kan dus zeker niet door toename van landbouwgrond komen.'

Voedselvraagstuk

Moerland denkt dat Rabobank op een rol kan vervullen bij de wereldwijde voedselvraagstuk. De bank heeft daarvoor in diverse landen programma's opgezet.

Zo wil de bank in het buitenland, samen met lokale banken, kredieten verstrekken waardoor het voor kleine boeren mogelijk wordt om de middelen aan te schaffen om hun productie te vergroten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer