Tuinbouw+van+belang+voor+Bommelerwaard
© Nieuwe Oogst

Tuinbouw van belang voor Bommelerwaard

Ondanks de roerige economische tijden is de tuinbouw nog steeds van grote betekenis voor de Bommelerwaard. Het is niet de groei, maar juist de kwaliteit van het ondernemerschap die vooruit is gegaan.

Dat blijkt uit de Tuinbouwvisie Bommelerwaard 2012 van Rabobank Bommelerwaard. Gisteravond werd de visie gepresenteerd op een tuinbouwbijeenkomst in Veiling Zaltbommel.

In 2007 verscheen de eerste visie van de Rabobank op de ontwikkelingen van de regionale tuinbouw. Ten opzichte van vijf jaar geleden daalde het aantal tuinbouwbedrijven. Het areaal nam iets af. Het aantal banen bleef min of meer gelijk en de toegevoegde waarde nam iets toe.

Chrysant en paddenstoel

De Bommelerwaardse tuinbouwsector bestaat uit 330 bedrijven die op zo'n 815 hectare tuinbouwgrond met circa 4.600 werknemers ruim 108 miljoen euro aan toegevoegde waarde realiseren. Binnen de Bommelerwaardse tuinbouw komt 60 procent van de toegevoegde waarde van de chrysanten- en paddenstoelenteelt.

Einde aan groei glas

De ontwikkeling van het glastuinbouwareaal in de Bommelerwaard laat zien dat er een einde is gekomen aan een periode van twintig jaar groei van het (glas)areaal. De toename van de toegevoegde waarde geeft aan dat er wel een intensivering in de regionale tuinbouw plaatsvond. Op nog geen 5 procent van de grond realiseert de primaire tuinbouw ruim 7 procent van de toegevoegde waarde. In Nederland is dit nog geen 1 procent.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer