Rabo: toch minder melk

De Rabobank betwijfelt of er tot 2020 2 miljard kilo melk bij komt in Nederland. Daarmee stelt de bank haar eerder uitgesproken groeiverwachting van 11,5 miljard kilo melk in 2010 naar 14 miljard kilo melk in 2020 bij.

Rabo%3A+toch+minder+melk
© Nieuwe Oogst

'Eén miljard kilo melk erbij in Nederland gaat nog wel. Maar waar halen we 123.000 hectare land voor ruwvoerproductie vandaan om die andere miljard kilo erbij te krijgen’, zei Jakob Brand van Rabobank International vandaag op het Rabo-zuivelcongres in Sneek.

Met de hoge krachtvoerprijs ziet Rabobank ruwvoer steeds meer als dé beperkende factor. Het aantal kilogrammen droge stof dat je van het land kunt halen, wordt volgens de bank dan ook bepalend voor de groeiambities.

1,1 miljoen hectare

Nederland produceerde in 2012 ruim 11,8 miljard kilo melk op 1,1 miljoen hectare melkveehouderijgrond. Akkerbouwers hebben 900.000 hectare in handen.

Wil de melkveehouderij groeien, dan moeten daar verschuivingen plaatsvinden. Brand denkt dat de mineralen ook bij dergelijke verschuivingen alsnog een stevige rem zetten op de groeiambities.

Kostenjunkie

Brand adviseerde de melkveehouders om af te kicken van de verslaving om veel melk te willen produceren. Beter is het volgens hem om een kostenjunkie te worden: verslaafd aan het drukken van de kosten. ‘Niet de opbrengstprijs, maar kostenbeheersing wordt maatgevend voor het resultaat.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer