Jonge boer wil plezier en goed 'draaien'

Jonge boeren willen investeren om hun bedrijf economisch goed te laten draaien en daarbij tijd en ruimte maken voor plezier in het werk. Dat bleek tijdens het openingscongres van de Landbouw Vakbeurs in Assen.

Jonge+boer+wil+plezier+en+goed+%27draaien%27
© Persbureau Noordoost

Vijf jonge boeren vertelden voor een publiek van zo'n 200 jonge boeren, hun bedrijfsstrategie. Uit de verhalen blijkt dat jonge boeren zich bewust zijn van hun maatschappelijke positie.

Bijna alle jonge boeren willen persoonlijk en bedrijfsmatig onderdeel uitmaken van de lokale samenleving, zo bleek tijdens het door Rabobank georganiseerde congres.

Investeringen

Jonge boeren willen ook hun bedrijf zo inrichten dat zij klaar zijn voor de toekomst. Dat betekent vaak de eerste jaren hard werken en grote investeringen doen. Die investeringen moeten op langere termijn meer vrijheid en rust op het bedrijf opleveren.

Volgens Ruud Huirne van Rabobank Nederland komen boeren in aanmerking voor financiering als ze een goed doordacht plan hebben. 'Belangrijk daarbij is dat zij moeten geloven in wat zij gaan doen.'

Subsidie

Het afschaffen van Europese Unie-subsidies is een punt van discussie onder jonge boeren. Ze zijn het allemaal eens dat de marktprijzen de subsidies overbodig moeten maken. Daarom wil een flink aantal jonge boeren helemaal af van de subsidies.

Maar, zo zeggen de jonge ondernemers, dan moet de prijs van voedsel wel omhoog.

De meerderheid vindt echter toch dat de subsidies niet zomaar moeten worden afgeschaft. Boeren moeten worden beloond voor de extra mileu- en welzijnseisen waaraan zij moeten voldoen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer