LTO+Utrecht+zoekt+polders+om+te+verkavelen
© Fotogalerie Kistemaker

LTO Utrecht zoekt polders om te verkavelen

Dienst Landelijk Gebied (DLG), het Kadaster en LTO Noord Utrecht zoeken naar regio’s in Utrecht om de verkaveling te verbeteren.

De hoop is nog dit jaar twee of drie projecten van elk zo’n 2.000 hectare te starten. LTO Noord selecteert de gebieden en doet eerst vooronderzoek naar het draagvlak via gesprekken met alle betrokken boeren.

‘We passen een nieuwe, veel lichtere aanpak toe dan bij de gangbare landinrichting. Na één dag met alle grondeigenaren om de tafel kan de puzzel grotendeels gelegd zijn’, stelt projectleider Jan van Rheenen van DLG.

De Venen

In westelijk Utrecht is de blik gericht op een gebied in de Ronde Venen en één bij Woerden. In Zuid-West Utrecht is al veel verkaveld.

‘In Noordwest-Utrecht ligt veel BBL-grond die niet meer nodig is voor de Ecologische Hoofdstructuur en terug kan naar de landbouw’, zegt Bert de Groot namens de stuurgroep Landbouw in Utrecht-West.

Dramatisch

De nieuwe methode is rond Winterswijk al met succes toegepast. Van Rheenen zegt dat de aanpak nodig is omdat de verkaveling in Nederland nu slecht loopt en dramatisch is afgezakt, tot het niveau van voor 1993.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer