Gebiedsproces+Neede%2DBorculo+succes
© Nieuwe Oogst (RL)

Gebiedsproces Neede-Borculo succes

Tien verplaatste bedrijven, 1.700 hectare kavelruil, 400 hectare natuur en 30 hectare waterberging. Dat is het resultaat van het na vijftien jaar succesvol afgesloten gebiedsproject 'Steurig verdan' in Neede en Borculo.

Van onderaf opbouwen en optrekken met een commissie van plaatselijke afgevaardigden van LTO, (voormalige) gemeenten Borculo en Neede, provincie Gelderland, waterschap Rijn en IJssel en natuur- en milieuorganisaties.

Dat vormt volgens voorzitter Bertus Hesselink van gebiedscommissie Neede-Borculo het succes van het gebiedsproces in Neede en Borculo.

Draagvlak

Het inzetten van plaatselijke mensen, die het gebied goed kennen, werkt veel beter dan personen van buiten en zorgt ook voor draagvlak.

Daarvoor werd volgens Hesselink vooral voor en over het gebied gesproken en beslist en niet met het gebied. ‘Van bedreigingen kansen maken’, noemt hij het.

Start

Hesselink was afgevaardigd namens LTO. Voor de start van het project begin 1998 was de melkveehouder uit Geesteren voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Geldersche Maatschappij van Landbouw (GMvL), de voorganger van LTO Noord.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer