'Ctgb-besluit benadeelt zaadsector'

Het besluit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) om het gebruik van het zaadbehandelingsmiddel ProSeed te beperken, tast volgens Plantum de concurrentiepositie van de Nederlandse zaaizaadsector ernstig aan.

%27Ctgb%2Dbesluit+benadeelt+zaadsector%27
© Nieuwe Oogst

Bij de herregistratie van ProSeed heeft het Ctgb de toelating voor alle onbedekt gezaaide gewassen laten vervallen. Ook is de behandeling van zaaizaad voor exportdoeleinden geschrapt, terwijl import van behandeld zaad volgens de Europese regels wel blijft toegestaan.

Plantum noemt het besluit van Ctgb als brancheorganisatie voor de zaaizaadsector onbegrijpelijk. 'Nederlandse telers en zaaizaadbedrijven worden voor een groot probleem geplaatst', vindt Plantum-directeur Niels Louwaars. 'Zij moeten het nu afleggen tegen concurrenten uit andere Europese landen die het middel wel mogen blijven gebruiken.'

Onacceptabel risico

Reden voor het schrappen van de toelating van ProSeed - met als werkzame stof thiram - voor buitenteelten is volgens Ctgb het onacceptabel risico voor vogels en zoogdieren.

Thiram als zaadbehandeling is in veel teelten onmisbaar voor de bescherming tegen kiem- en bodemschimmels. Buiten de Europese Unie is de behandeling volgens Plantum vaak vereist vanuit fytosanitair oogpunt.

Plantum verklaart in een persbericht samen met toelatingshouder Certis herhaaldelijk informatie te hebben aangeleverd om de bezwaren tegen ProSeed te weerleggen. Het Ctgb vindt echter dat onvoldoende wordt aangetoond dat er geen langetermijnrisico's zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer