Kleine teelten worden groter

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I doet in een brief aan de Tweede Kamer mede namens zijn collega Joop Atsma van I&M de toezegging om de areaalgrenzen voor kleine teelten en gewassen te verruimen.

Kleine+teelten+worden+groter
© Nieuwe Oogsy

Concreet houdt het in dat voor bedekte teelten de grens van een kleine teelt wordt opgerekt van 500 hectare naar 1000 hectare. Voor onbedekte teelten verschuift de grens van een klein gewas van 1000 hectare naar 5000 hectare.

Bleker antwoordt in de brief op vragen over het toelatingsbeleid van het CDA, de VVD en de PvdA over de ongelijkheid in de EU voor wat betreft de kleine gewassen. Verruiming van de areaalgrootte voor kleine teelten betekent dat het gemakkelijker is om uitbreidingen van toelatingen van bestrijdingsmiddelen mogelijk te maken.

Zomerbloemen

Door deze maatregel kunnen onder meer zomerbloemen, diverse boomteeltgewassen, bolgewassen en vollegrondsgroenten als spinazie en asperges vanaf nu worden aangemerkt als kleine gewassen. Deze gewassen zijn door verruiming van de areaalgrenzen commercieel aantrekkelijker voor toelatingshouders omdat ze minder hoeven investeren in toelatingsaanvragen.

Volgens beleidsmedewerker gewasbescherming Jaap van Wenum van LTO is deze belangrijke stap in het toelatingsbeleid te danken aan het lobbywerk van de belangenorganisaties. 'De weg ligt nu open om nog meer knelpunten in de betreffende teelten op te lossen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer