Overgangsregeling voor RUB-middelen

LTO pleit voor een overgangsregeling om de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) voorlopig te behouden. Dat tot er meer duidelijkheid komt over het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie.

Overgangsregeling+voor+RUB%2Dmiddelen
© Haijo Dodde

College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden besloot onlangs om de middelen die toegelaten zijn via de RUB-regeling per 1 juli 2012 van de markt te halen. LTO maakt hiertegen bezwaar en vraagt om een overgangsregeling totdat alternatieve Europese routes voldoende zijn uitgewerkt.

Volgens Jaap van Wenum van LTO zijn in ons land een aantal producten toegelaten via de RUB-regeling. Hij noemt onder meer zwavel als belangrijk middel voor de schimmelbestrijding in biologische en gangbare gewassen.

Wachten op criteria

'Zoals het nu lijkt, komen een aantal RUB-middelen in aanmerking voor Europese toelating als basic substance of als low risk-stoffen. Het wachten is echter nog op criteria die de Europese Commissie stelt voor deze toelating', verklaart Van Wenum.

De overgangsregeling moet gebruik van RUB-middelen mogelijk maken tot meer duidelijk is over het Europees toelatingsbeleid. LTO bepleit de regeling bij het ministerie van EL&I samen met de belangenorganisaties Nefyto (agro-chemische industrie), Artemis (biologische gewasbescherming), Plantum (veredelaars) en Agrodis (gewasbescherminghandel).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer