Boeren dicht bij koop proefboerderij Zegveld

De boeren die de proefboerderij Zegveld willen kopen, starten de onderhandelingen met de WUR om het complete melkveebedrijf over te nemen. De veehouders willen Zegveld omvormen tot Kennis Transfer Center voor het Groene Hart en Laag Holland.

Boeren+dicht+bij+koop+proefboerderij+Zegveld
© Ulco Wesselink

'De gesprekken met de makelaar en de financiers lopen. Het is nu heel concreet', zegt melkveehouder Sjaak Hoogendoorn uit het Noord-Hollandse Ilpendam. Hij behoort tot een kerngroep die een coöperatie wil optuigen om de proefboerderij over te nemen. 'Voor de zomer moet duidelijk zijn of het een go of no-go wordt.'

De kerngroep vertegenwoordigen 25 boeren en andere partijen in West-Nederland die de proefboerderij willen kopen. Een deel van hen heeft al 'spontaan' geldbedragen toegezegd.

Vermogen

'De helft van het benodigd eigen vermogen hebben we te pakken', aldus eigenaar Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies, ook lid van de kerngroep.

'Een aantal mensen denkt er nog over na. Ook dat kan een behoorlijk bedrag worden. Verder hebben we het vermoeden dat er meer mensen geïnteresseerd zijn te participeren. Het is nu nog niet iets waarmee we in onze maag zitten.'

Vier veehouderijen

De kerngroep heeft een businessplan opgesteld voor een complete doorstart van de proefboerderij dat ze willen omvormen tot Kennis Transfer Center. Deze kennis- en ontmoetingsplaats gaat bestaan uit vier verschillende melkveehouderijen met ieder een eigen stal, veestapel, grasland en bedrijfsconcept. Dat zijn een productiebedrijf, een weidebedrijf, een natuurboerderij en een waterboerderij.

De exploitatie van het KTC wordt niet volledig afhankelijk van onderzoek, aldus Hoogendoorn. 'De melkveehouderij moet selfsupporting kunnen draaien, op de melk en andere diensten, bijvoorbeeld natuurbeheer. De opzet is wel zodanig dat het onderzoek genereert en innovaties tot stand brengt. Dit is de slagroom op de taart.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer