Coöperatie moet Zegveld kopen

Een nieuwe coöperatie van boeren en andere ketenpartijen moet proefboerderij Zegveld kopen. Initiatiefnemer LTO Noord Woerden spoort andere afdelingen aan te zoeken naar boeren en investeerders die de melkveehouderij van Wageningen UR willen overnemen.

Co%C3%B6peratie+moet+Zegveld+kopen
© Nieuwe Oogst

Andere LTO Noord-afdelingen in het Groene Hart zijn inmiddels benaderd om het initiatief te steunen. 'We gaan zelf niet in de coöperatie zitten, maar fungeren als aanjager', meldt voorzitter Bert de Groot van LTO Noord Woerden.

'Het zou fantastisch zijn als de spil in het onderzoek voor het veenweidegebied in het Groene Hart blijft. We willen niet dat het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) in een kantoor verdwijnt. Dan worden de proeven minder interessant voor ons boeren. We willen wat kunnen zien.'

Ketenpartijen

De eerste gedachte is dat de coöperatie uit zo'n 20 boeren en andere ketenpartijen bestaat. De Groot zegt al enkele melkveehouders met interesse op het oog te hebben.

Andere ketenpartijen zijn nog niet benaderd, maar gedacht wordt onder meer aan een zuivelcoöperatie, een fokkerij en veevoederproducent De Samenwerking. Deze partijen ondersteunen al het VIC dat vorige maand van start ging en op Zegveld is gehuisvest.

PPP-Agro Advies meldt dat het bureau wil participeren in de coöperatie als er voldoende draagvlak is. Op www.ppp-agro.nl/Default.aspx?tabid=1079&articleType=ArticleView&articleId=511haar website doet PPP-Agro Advies een oproep aan veehouders en andere partijen met interesse zich voor 20 juni te melden. Het adviesbureau is sinds kort ook gevestigd in Zegveld.

Etalage

Op dit moment huurt het VIC een deel van de proefboerderij. Het centrum is een voortzetting van de onderzoekspoot van Wageningen UR op Zegveld. De boerderij zelf met de bijgebouwen, 120 melkkoeien en 60 hectare land is nog eigendom van de universiteit. Die heeft het melkveeproefboerderij vorige week in de etalage gezet.

De schatting is dat er zo’n € 4 miljoen nodig is. De Groot: 'Als de groep boeren zo’n € 0,5 tot € 1 miljoen kunnen ophoesten en 4 of 5 investeerders mee willen doen, dan kom je een heel eind'.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer