'Zuinig zijn op status TBM-pootgoed'

Het bestuur van stichting TBM adviseert TBM-telers die samen pootgoed bewaren en verwerken om alle noodzakelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen.

%27Zuinig+zijn+op+status+TBM%2Dpootgoed%27
© Nieuwe Oogst

In een brief aan de TBM-telers schrijft het bestuur van stichting Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen (TBM) dat de huidige status van TBM-pootgoed gehandhaafd moet blijven.

De TBM-teelt heeft een goede reputatie, meldt het bestuur. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beoordeelt het gebruik van eigen geteeld pootgoed zonder bemonstering en laboratoriumonderzoek als veilig.

Extra alert

TBM biedt voldoende borging en telers kunnen bewijzen dat het aanwezige TBM-pootgoed is geregistreerd. Om die status te bewaren, roept het TBM-bestuur vooral centraal verwerkende bedrijven op om extra alert te zijn om ringrotbesmettingen te voorkomen.

'Centraal bewaren van verschillende partijen TBM-pootgoed brengt nu eenmaal verhoogt risico met zich mee', schrijft het bestuur.

Verspreiding bacterie

Contact met andere pootgoedpartijen kan volgens het bestuur zorgen voor verspreiding van de ringrotbacterie. Het advies luidt om contacten via kisten, transport en opslag tussen de verschillende partijen te vermijden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer