Huur en verhuur land lastig door GLB

De referentiedatum voor het vaststellen van de compensatie voor toeslagrechten in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2014 is vooralsnog gesteld op 15 mei 2013.

Huur+en+verhuur+land+lastig+door+GLB
© studio kastermans

Dat heeft consequenties voor boeren die dit jaar land huren of verhuren. De oude toeslagrechten komen vanaf 2015 te vervallen. Die worden vervangen door een hectarepremie. Die komt rond de 300 euro per hectare te liggen.

Boeren met toeslagrechten boven de 300 euro kunnen in het nieuwe GLB compensatie krijgen. Dat is ter voorkoming dat boeren met hoge toeslagrechten ineens een duikeling in toeslagen maken.

Peildatum toeslagrechten

De peildatum voor het vaststellen van het aantal toeslagrechten dat boeren heeft, wordt waarschijnlijk gesteld op 15 mei 2013.

Boeren die land met toeslagrechten over 2013 hebben verhuurd en dus niet verzilverd, kunnen geen gebruik maken van verhuurde toeslagrechten voor de berekening van de compensatie op de nieuwe toeslagrechten.

De huurder kan deze daarvoor dan wel gebruiken.

Lastig

'Dat maakt het voor boeren die land met toeslagrechten willen verhuren lastig', zegt Klaas Johan van LTO. 'Het kan zijn dat ze nu verhuren, maar de toeslagrechten dan niet meer kunnen opvoeren voor compensatie na 2015.'

Ook voor huurders is de huidige situatie lastig, weet Osinga. 'Boeren zijn minder snel geneigd land te verhuren omdat de compensatie voor toeslagrechten in gevaar kan komen. Daardoor is het moeilijker om aan land te komen. Huurders en verhuurders moeten dit met elkaar bespreken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer