%27EP+kiest+niet+voor+vernieuwing%27
©

'EP kiest niet voor vernieuwing'

Het Europees Parlement (EP) heeft een kans laten lopen om het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) in de Europese Unie te vernieuwen.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland naar aanleiding van de uitslag van de stemmingen in het parlement in Straatsburg, over het nieuwe GLB voor de periode 2015-2020.

'Het parlement heeft op meerdere punten weliswaar ons spoor gekozen, maar op enkele zeer wezenlijke onderdelen niet en dat is ronduit teleurstellend.'

Vergroening

Positief noemt Maat de opstelling van het EP om de voorstellen voor vergroening aan te passen, al blijven deze volgens hem nog te rigide: 'Echte vergroening is meer en beter produceren met minder energie en grondstoffen.'

LTO Nederland had het liefst gezien dat het parlement had gekozen voor dynamische vormen van vergroening. Maat: 'Ondernemers die aantoonbare prestaties leveren op het gebied van duurzaamheid, moet je niet verplichten om grond braak te laten liggen'.

Tussenstap

Het standpunt van het parlement is een tussenstap: de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad van landbouwministers moeten het de komende drie maanden eens zien te worden over het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Begin volgende week komen de Europese-landbouwministers bijeen om van gedachten te wisselen over het nieuwe GLB en de uitspraken die het EP nu heeft gedaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer