'Vrouw gezonder met minder vlees en kaas'

Vrouwen die minder vlees en kaas gaan eten, leven gezonder, zorgen beter voor het milieu en het ijzergehalte in hun bloed blijft ook op peil. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat blijkt uit een onderzoek dat samen met de universiteiten van Wageningen en Groningen is uitgevoerd.

In het onderzoek is specifiek naar vrouwen tussen de 19 en 30 jaar gekeken. Die groep vormt een risico voor te weinig ijzerinname, wat onder meer bloedarmoede kan veroorzaken.

Mannen

Bij mannen speelt dit probleem niet, zegt Matthijs van den Berg, hoofd van afdeling preventie en voeding bij het RIVM. 'Het kan voor vervolgonderzoek wel interessant zijn om de effecten bij kinderen of ouderen te meten.'

Vrouwen die alleen maar of gedeeltelijk plantaardige voedingsmiddelen aten in plaats van vlees, kaas en melkproducten, kregen minder verzadigd vet binnen.

Verzadigd vet

Het ging om ongeveer 8 procent minder verzadigd vet bij een derde minder consumptie van vlees, kaas en melkproducten en 30 procent minder als het helemaal van het menu werd geschrapt.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer