Ui vaakst gegeten groente

Van alle groenten scheppen Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het vaakst ui op het bord. Tomaat en paprika volgen. Appel is het meest favoriete fruit, dat het vaakst als tussendoortje wordt gegeten.

Ui+vaakst+gegeten+groente
© Anton Dingemanse

Dat blijkt uit het overzicht over 2012 van de Groente- en Fruitmonitor van Productschap Tuinbouw (PT). De monitor stelde in 2012 dagelijks vijftig mensen in zowel Nederland als Duitsland vragen over hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat in Duitsland tomaten, wortels en uien de meest geliefde groenten zijn. De aardappel vormt in beide landen meestal de basis van het hoofdgerecht. Salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand.

Voorgerecht

Als we een voorgerecht eten, is in ons land soep favoriet (bijna 60 procent). In Duitsland is dat salade of rauwkost (45 procent). In het voorgerecht zijn tomaat, sla en komkommer de meest gebruikte groenten.

Een derde van de Duitsers eet bij voorkeur fruit als nagerecht, iets meer (ruim 35 procent) eet een zuiveltoetje. Nederlanders nemen vaker zuivel als nagerecht (65 procent), fruit (bijna 20 procent) en ijs (ruim 15 procent) volgen op afstand.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer