Copa-Cogeca verwacht grotere graanoogst

Volgens de meest recente prognosecijfers gaat Copa-Cogeca ervan uit dat de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) komend jaar 1,9 procent meer graan oogsten.

Copa%2DCogeca+verwacht+grotere+graanoogst
© Nieuwe Oogst

De organisatie voor Europese landbouwers verwacht een totale graanoogst van 278,5 miljoen ton. Dat is 5,2 miljoen ton meer dan vorig jaar. Het graanareaal in de Europese lidstaten stijgt van 56,6 miljoen naar 56,8 miljoen hectare.

Het areaal tarwe neemt toe met 84.600 hectare tot 25,6 miljoen hectare. De totale tarweproductie stijgt volgens de prognosecijfers van Copa-Cogeca met 3,3 procent tot 134,9 miljoen ton.

Groter gerstareaal

De gerstoogst in de EU blijft nagenoeg gelijk op 53,8 miljoen ton, dit ondanks een 125.000 hectare groter areaal. De productie per hectare wordt voor gerst iets lager ingeschat vanwege moeizame zaai- en groeiomstandigheden in landen die belangrijk zijn voor de Europese gersttteelt.

Voor maïs meldt Copa-Cogeca een afname van het areaal met 4 procent. Het areaal in de EU-27 komt hiermee iets beneden 9 miljoen hectare uit. De productie blijft bijna gelijk op 56,4 miljoen ton.

Overzaaien

Vanwege nat weer en overstromingen in bepaalde teeltgebieden van de Europese Unie moet een substantieel areaal wintergraan worden overgezaaid. Volgens Copa-Cogeca bestaat de kans dat er een tekort aan zaaizaad zal zijn voor zomergranen.

Copa-Cogeca gaat ervan uit dat een goede oogst nodig is om de graanvoorraden in Europa op niveau te houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer