Eiwitgewas mogelijk als vergroening

Het telen van eiwitgewassen kan mogelijk als vergroeningmaatregel worden aangemerkt in het Europees landbouwbeleid na 2013. Europese lidstaten en de Europese Commissie staan daar welwillende tegenover.

Eiwitgewas+mogelijk+als+vergroening
© Nieuwe Oogst

Oostenrijk vroeg in onlangs gehouden landbouwraad aandacht voor de productie van plantaardige eiwitten. Volgens Oostenrijk blijft productie van deze eiwitten ver achter bij de vraag en is de EU verre van zelfvoorzienend (33%).

Probleem

EU-landbouwcommissaris Ciolos liet weten dat de teelt van eiwitgewassen kan bijdragen aan het verduurzamen van de landbouw.

Het huidige productieniveau van plantaardige eiwitten in de EU is volgens de Commissaris een probleem.

Vergelijkbaar

Om in aanmerking te komen als invulling van de Ecologische Aandachtsgebieden moeten de gewassen wel een vergelijkbaar ecologisch resultaat behalen als de al voorgestelde maatregelen, vindt Ciolos.

Duidelijkheid

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil nu duidelijkheid over welke gewassen of teelten in aanmerking komen als invulling van de Ecologische Aandachtsgebieden.

Volgens de huidige voorstellen van de Europese Commissie moet elk boer 7 procent van het bouwland gebruiken voor de Ecologische Aandachtsgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer