Zicht+op+doorbraak+bouwblokdebat
©

Zicht op doorbraak bouwblokdebat

Collegepartijen D66 en PvdA Groningen lijken, na de hoorzitting, boeren in Groningen toch meer ontwikkelingsruimte te willen bieden. Dat bleek gisteren tijdens de extra commissievergadering Omgeving en Milieu.

De partijen dienden begin februari samen met collegepartij GroenLinks tijdens de bespreking van de herziening van de provinciale omgevingsverordening een amendement in dat veel reuring veroorzaakte.

Zij wilden niet alleen de uitbreidingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij beperken, maar ook voor andere sectoren als de melkveehouderij.

Duurzaam

Hierop hield provincie Groningen vorige week en hoorzitting waar boeren, Libau, FrieslandCampina en bezorgde burgers hun visie gaven op een duurzame landbouw. Een meerderheid van de fracties reageerde gisteravond positief op de hoorzitting.

D66 noemde het zelfs 'verdrietig' dat de partij samen met GroenLinks en PvdA het amendement indiende voor de hoorzitting.

Gebiedenkaart

'De gebiedenkaart is door ons verkeerd gekozen', merkte Bert Dieters van de PvdA op. De partijen wilden de kleurenkaart van de intensieve veehouderij toepassen op alle sectoren.

Wonder

De uitlatingen van D66 en PvdA kwamen op forse kritiek te staan van de linkse partijen. 'De partijen staan ineens helemaal achter de boeren. Het lijkt alsof er tijdens de hoorzitting een wonder is gebeurd', zei de SP.

Provinciale Staten nemen woensdag 20 maart een beslissing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer