Bouwblokbeleid Oldambt 'bekrompen'

LTO Noord-afdeling Oldambt is teleurgesteld in het voorontwerp-bestemmingsplan buitengebied van gemeente Oldambt. 'Wij hebben hier de grootste agrarische bedrijven van Nederland met straks de kleinste bouwblokken', zegt afdelingsvoorzitter Jan van Erp.

Bouwblokbeleid+Oldambt+%27bekrompen%27
© Nieuwe Oogst

Van Erp noemt het www.buitengebiedoldambt.nlbeleid van gemeente Oldambt 'bekrompen'. 'Ze gaat er te luchtig mee om', vindt hij. 'Waar veel gemeenten een bouwblokgrootte van 2 hectare hanteren, komt Oldambt niet verder dan 1,5 hectare.'

Volgens Van Erp realiseert de gemeente zich niet dat de helft van de bedrijven, inclusief land, groter is dan 100 hectare.

Verwevingsgebied

Zo'n 40% van de Oldambtster bedrijven ligt in het verwevingsgebied. Als het aan de gemeente ligt, kunnen zij hun bedrijf uitbreiden met 1 hectare en via een wijzigingsbevoegdheid met 1,5 hectare.

Gezinsbedrijf

Van Erp: 'Een gezinsbedrijf plus moet met een normale vergunningaanvraag zijn werk kunnen doen. Deze extra procedure kost tijd en geld.'

In het landbouwontwikkelingsgebied mogen de agrarische ondernemers uitbreiden met 1,5 hectare.

De voorzitter van LTO Noord-afdeling Oldambt wil met enkele gemeenteraadsleden naar bedrijven toe 'zodat zij met eigen ogen de situatie kunnen zien.' De gemeenteraad van Oldambt stelt in december het bestemmingsplan buitengebied vast.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer