Ten Have: Groningen laat voorlopers hangen

Provincie Groningen laat voorlopers hangen. Dat zei varkenshouder Annechien ten Have vanmorgen over het bedrijfsomvangmoratorium in de commissie Omgeving en Milieu van provincie Groningen.

Ten+Have%3A+Groningen+laat+voorlopers+hangen
© Koos van der SPek

Ten Have is een van de tien bedrijven waarvoor provincie Groningen mogelijk het 300 NGE (Nederlandse grootte-eenheid) moratorium opheft. De provincie was al met deze boeren over bedrijfsuitbreidinig in gesprek, toen zij het moratorium vorig jaar instelde.

Groningen moet volgens de onderneemster niet met een lijstje aan pakketten komen die boeren moeten afvinken, maar ervoor zorgen dat de kaders zo zijn dat er ook ruimte is voor vernieuwing.

'(Af)vinken in plaats van vonken is de dood in de pot. De grens van 300 NGE moet niet leidend zijn.'

Groene boereneconomie

Ten Have roept de provincie op snel met een beslissing te komen. 'Groningen maakt kans om leidend te zijn in de groene boereneconomie. We wachten al zo lang.'

Ondanks een overeenstemming met provincie, lag het gesprek over uitbreiding met Ten Have door het moratorium weer stil. 'Als we nu niet besluiten, loopt de financiering weg. Innoveren kost veel geld, dat hebben we broodnodig.'

Uitbreiding

De oud-voorzitter van LTO Nederland-vakgroep Varkenshouderij is sinds 2008 in gesprek over uitbreiding tot een 'modern geïntegreerd bedrijf' van 4 hectare, ongeveer 400 NGE.

Naast akkerbouw en biogas heeft zij ook plannen voor een lupinevarkensstal.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer