RUG%3A+bescherm+weidevogel+effectiever
© no ps

RUG: bescherm weidevogel effectiever

Het huidige beleid rond weidevogelbescherming richt zich nog te veel op nestbescherming zonder voldoende aandacht voor de opgroeiende gruttokuikens.

Het is veel effectiever om weidevogels, naast nestbescherming, voldoende kruidenrijk broedgebied met uitgestelde maaidatum aan te bieden.

Dat zegt ecologe Rosemarie Kentie van Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij deed samen met collega's onderzoek naar de overlevingskansen van gruttokuikens op intensief boerenland en kruidenrijk grasland.

Voedselgebrek

De onderzoekers denken dat de kuikens op het intensieve boerenland onder andere lijden aan voedselgebrek. Door de snelle groei van het dichte gras kunnen ze moeilijker insecten zoeken.

Kentie: ‘Zolang je het broeden op intensief boerenland stimuleert door middel van alleen nestbescherming, zou je de kansen van de populatie zelfs kunnen verlagen.'

Nestenbescherming

Je beschermt dan volgens haar namelijk nesten waar te weinig jongen uit groot worden, 'terwijl de volwassen vogels het volgende jaar weer terugkomen op dezelfde plek'.

Van de vogels die de eerste 25 dagen overleefden en ‘vliegvlug’ werden, waren de kuikens op het intensieve boerenland gemiddeld 15 procent lichter dan hun soortgenoten die op kruidenrijk grasland opgroeiden.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer