Aantal+vogels+platteland+gehalveerd
© Nieuwe Oogst

Aantal vogels platteland gehalveerd

Op het platteland halveerde het aantal vogels in 30 jaar tijd. Dat meldt de Vogelbescherming op basis van de laatste cijfers van BirdLife International en de European Bird Census Council.

De cijfers komen op het moment dat de Europese Commissie debatteert over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarin zijn diverse werkzaamheden volgens de Vogelbescherming toegestaan die schadelijk zijn voor de natuur en de biodiversiteit.

Vooral de intensieve landbouw, overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het verdwijnen van de diversiteit op het platteland zorgen voor de grootste problemen.

Achteruitgang

BirdLife International houdt de stand bij van in totaal 37 soorten boerenlandvogels, zoals veldleeuwerik, patrijs, geelgors en graspieper. Deze 37 samen laten een achteruitgang zien van 52% sinds 1980. In totaal gaat het om ruim 300 miljoen minder vogels.

Exacte cijfers voor Nederland volgen nog, maar de verwachting is dat de trend in ons land niet anders is, stelt Vogelbescherming Nederland.

Vergroening

BirdLife International en Vogelbescherming Nederland blijven pleiten voor vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Alleen op die manier kan naar hun mening de achteruitgang van de boerenlandvogels worden gestopt.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer