Slecht jaar voor weidevogels Overijssel

Het lijkt geen goed voorjaar te worden voor de weidevogels in Overijssel. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder weidevogelcoördinatoren en weidevogelbeschermers.

Slecht+jaar+voor+weidevogels+Overijssel
© Landschapsbeheer Flevoland

Veel jonge weidevogels leggen het loodje door roofdieren. Dat is vooral het geval in het Marker- en Oosterbroek, de Barsbekerbinnenpolder, in de buitenpolders langs de randmeren en in Noordoost Twente.

Ooievaar

Soms is 70% van de nesten leeggehaald. Weidevogelbeschermers denken dat de vos de grootste boosdoener is. 'Een weidevogelgebied met een natuurgebied in de buurt is funest', weten de weidevogelcoördinatoren. Maar ook ooievaren en hermelijnen vreten kuikens.

Maar ook de over de tijd verspreide landbouwbewerkingen op akkerland deden vooral de kievit en de scholekster geen goed. Het droge weer in april zorgde ervoor dat de weidevogels op kleigronden weinig voedsel konden vinden, waardoor ze later zijn gaan leggen.

Vliegvlug

Beter gaat het in de Mastenbroekerpolder en in sommige delen van Salland.

Voordeel is ook dat er nog veel veldkavels moeten worden gemaaid, zodat er hoop is voor de laatste nesten. De weidevogelcoördinatoren hopen dat de jonge vogels vliegvlug zijn als het gras er af gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer