Grote controle NVWA paardenvleesfraude

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een grootschalig onderzoek uit naar het frauderen met paardenvlees.

Grote+controle+NVWA+paardenvleesfraude
© exoticmeat.co.uk

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek zijn ongeveer honderd bedrijven in beeld waar de NVWA tweehonderd monsters neemt van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Het gaat om slachthuizen tot en met supermarkten.

Etiketten

Er wordt gekeken of paardenvlees in de producten is verwerkt, terwijl er rundvlees op het etiket stond. Daarnaast onderzoekt de NVWA bij veertig bedrijven de etiketten en controleert de NVWA de identiteit van het vlees en is de administratie doorzocht.

‘Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin’, aldus de staatssecretaris van EZ.

Testen

Binnen de Europese Commissie wordt voorgesteld dat de komende maanden in alle lidstaten controles worden uitgevoerd. De controles richten zich op het testen van vlees waarin paardenvlees kan zitten. Daarnaast wordt het paardenvlees getest op verboden middelen.

Nieuwe Oogst meldde eerder dat deze testen 2,6 miljoen euro gaan kosten.

Sinds afgelopen maandag heeft de NVWA niet alleen bij de verdachte bedrijven controles gedaan maar ook steekproefsgewijs bedrijven in heel Nederland gecontroleerd.

Geblokkeerd

Dat heeft ertoe geleid dat de NVWA bij de vriesopslag Nemijtek in Breda het vlees heeft geblokkeerd. Dat betekent dat het niet gebruikt mag worden of verhandeld. Het gaat om een partij paardenvlees, afkomstig van Draap Trading, die wordt genoemd in de paardenvleesfraude.

Klik voor de brief van Dijksma op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer