Kamer+wil+onderzoek+beperken+veetransport
© Marcel Bekken

Kamer wil onderzoek beperken veetransport

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of de duur van veetransporten die vanuit Nederland vertrekken kan worden beperkt.

Ook moet het kabinet bekijken of de duur van diertransporten in Nederland zelf kan worden ingeperkt. Met uitzondering van VVD, CDA en SGP schaarde de hele Kamer zich achter de motie van deze strekking, die werd ingediend door de Partij voor de Dieren.

Nederland is de grootste exporteur van levende dieren in Europa. Jaarlijks worden er bijna tien miljoen dieren in vanuit Nederland naar slachthuizen over de grens getransporteerd.

Europese afspraken

Tot nu toe verwees het kabinet naar Europese afspraken over de transportduur van levende dieren. Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken liet weten zich alleen te willen inzetten voor een beperkte transportduur op Europees niveau.

In de Europese Transportrichtlijn staat echter dat dieren nog steeds over duizenden kilometers mogen worden vervoerd op transporten die soms dagen duren.

Eigen verantwoordelijkheid

De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het welzijn van dieren tijdens transport, en dringt al langer aan op nationale maatregelen om de transportduur te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer