Noodkreet einde lang veetransport (video)

Drie dierenbeschermingsorganisaties roepen Nederland en de Europese Unie (EU) op direct een einde te maken aan de export van levend vee naar landen ver buiten unie.

Noodkreet+einde+lang+veetransport+%28video%29
© Eyes on Animals

Een nieuwe film die de drie organisaties vandaag publiceren, toont volgens hen ‘overweldigend bewijs’ dat de transporten structureel gepaard gaan met wetsovertredingen en ‘wijdverbreid, ernstig dierenleed’.

De Nederlandse organisaties Eyes on Animals en Compassion in World Farming en de Duitse Animal Welfare Foundation vinden het onaanvaardbaar dat de EU deze handel toelaat en zelfs bewust met belastinggeld stimuleert.

Kamerbrief

De belangenbehartigers voelen zich gesterkt door een Kamerbrief van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarin erkent zij dat er aan de Turks-Bulgaarse grens voortdurend dierenwelzijnsproblemen zijn.

Jaarlijks worden vanuit de EU zo'n drie miljoen runderen, varkens en schapen geëxporteerd naar landen buiten de EU. Dieren worden onder meer vervoerd naar Turkije, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Rusland, Oekraïne en Israël.

Inspecties

Eyes on Animals en CiWF inspecteren al twee jaar veetransporten bij de Bulgaars-Turkse grens. Daar werd onder meer gezien dat dieren door langdurige papiercontroles, dagenlang stilstaan in de vrachtwagens, zonder eten of drinken.

QLL

In de Tweede Kamer wordt 30 januari het ‘zelfcontrole-kwaliteitssysteem’ QLL besproken. Dat beoogt het dierenwelzijn tijdens transport te waarborgen. De dierenorganisaties menen echter dat dit niet te waarborgen is, bij dit soort lange transporten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer