Kamer%3A+verbied+alle+neonicotino%C3%AFden
© Nieuwe Oogst

Kamer: verbied alle neonicotinoïden

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de EU tijdelijk alle toepassingen van neonicotinoïden verbiedt. Eerst moet onomstotelijk bewezen zijn dat ze geen schadelijk effect hebben op de gezondheid van bijen.

Vanmiddag is een motie van de PvdD en de SP aangenomen die het kabinet vraagt zich in Brussel sterk te maken voor een Europees moratorium. Naast neonicotinoïden zou daar ook fipronil onder moeten vallen.

De indieners wijzen er op dat het recente EFSA-rapport bij geen van de toegelaten toepassingen risico's voor de gezondheid van bijen kan uitsluiten. Ze willen daarom uit voorzorg een verbod instellen totdat er meer duidelijkheid is.

Geen wetenschappelijke basis

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) had de motie ontraden. Ze stelt dat de wetenschappelijke basis voor een moratorium ontbreekt. 'We moeten er voor zorgen dat de ontbrekende informatie heel snel beschikbaar komt. Daar wil ik mij voor inzetten.'

LTO Nederland heeft zich deze week uitgesproken tegen het intrekken van toelatingen zolang de wetenschappelijke gegevens daarvoor ontbreken. Een Europees moratorium wijst de organisatie dan ook af.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer