Neonicotino%C3%AFden+toch+gevaar+voor+bij
© Koos van der Spek

Neonicotinoïden toch gevaar voor bij

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden kunnen schadelijke zijn voor bijen. Dat stelt de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.

EFSA bekeek studies naar het effect van drie werkzame stoffen die onder de neonicotinoïden vallen: clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam.

Uit die studies blijkt de stoffen effect kunnen hebben op de gezondheid van de bijen. EFSA acht het gebruik van de middelen met deze stoffen alleen acceptabel als deze gebruikt worden op gewassen waar bijen niet op vliegen.

Mais en bieten

De onderzoekers vonden ook sap uit mais dat was behandeld met werkzame stof thiamethoxam direct gevolgen kon hebben op de gezondheid van bijen.

Het gebruik van de drie stoffen in de bietenteelt en in teelt in kassen levert geen gevaar op voor de bijen, zegt EFSA.

Gaten

EFSA geeft aan dat nog verder onderzoek nodig is. Er zijn nog veel gaten in de kennis van het effect van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van bijen, laat EFSA weten.

Maatregelen

De Nederlandse regering heeft eerder laten weten zich na de uitkomsten van het EFSA-onderzoek te beraden of verdere maatregelen nodig zijn.

Het Nederlandse College voor toelating gewasbeschermingsmiddelen concludeerde dit jaar, na onderzoek, dat neonicotinoiden niet aantoonbaar bijdragen aan de achteruitgang van de bijenstand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer