Dijksma%3A+inperking+neonicotino%C3%AFden
© Koos van der Spek

Dijksma: inperking neonicotinoïden

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil bepaalde toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen uit de neonicotinoïdegroep beperken vanwege risico voor bijen.

Het Ctgb heeft geconstateerd dat het gebruik van de werkzame stoffen thiamethoxam en clothiandin in maïs risico's kunnen opleveren. Ook zaadcoating van erwt kan risico's opleveren.

Dijksma wil daarom een inperking van de gewasbeschermingsmiddelen uit de neonicotinoïdegroep Europees regelen omdat dat het meest effectief is.
Mochten er op EU-niveau geen bevredigende acties worden ondernomen, dan ondernemen we op nationaal niveau actie te ondernemen op de toepassingen in maïs en erwt, zegt Dijksma.

Onvoldoende gegevens

Voor alle beoordeelde werkzame stoffen is volgens een rapport van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA sprake van onvoldoende gegevens om het risico voor bijen goed te kunnen beoordelen.

De belangrijkste reden voor dit gebrek aan gegevens is, dat de EFSA nu beoordeeld heeft op basis van een nieuw toetsingskader.

Quickscan

Voor 19 toepassingen van deze middelen in Nederland valt daarom niet vast te stellen of de risico’s voor bijen aanvaardbaar of onaanvaardbaar zijn.

Staatssecretaris Dijksma heeft het Ctgb opdracht gegeven voor deze toepassingen op basis van de huidige kennis te naar de risico’s te kijken. Ze wacht deze quickscan af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer