'Integrale aanpak koprot in uien'

Koprot in uien is volgens Foort Sandee van Heyboer BV een ongrijpbare aantasting waarvoor geen eenduidige bestrijdingsmogelijkheid bestaat.

%27Integrale+aanpak+koprot+in+uien%27
© Nieuwe Oogst

'Het beperken van koprot vergt een integrale aanpak', geeft Sandee aan. 'Driekwart van de problemen wordt veroorzaakt door externe factoren en niet door de bestrijdingsschema's die we tijdens het seizoen toepassen.'

Koprot was één van de belangrijkste thema's die vorige week zijn behandeld tijdens de informatiedagen van gewasbeschermingsfirma Heyboer in Dronten en Lelystad.

Plantenresten

Teeltadviseur Steven Dorrestijn legde tijdens de bijeenkomsten uit dat chemische bestrijding lastig is. De infectievoorwaarden zijn namelijk nog niet duidelijkn. Hij vertelde dat de schimmel overwintert op plantenresten en in de grond in de vorm van sclerotiniën.

'De schimmel groeit mee met het afsterven van het gewas. Verspreiding vindt vooral plaats als uien in het zwad natregenen.' Na het inschuren is snel drogen van de uien volgens Dorrestijn van groot belang.

Hygiëne

Hij adviseert de uientelers om afvalhopen goed af te dekken of te verwijderen. 'Verder kan de hygiëne in veel bewaarplaatsen nog beter en moeten de telers hun restproducten nooit terugrijden op het land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer