Nieuwe+productietopper+voor+tarweteelt
© Nieuwe Oogst

Nieuwe productietopper voor tarweteelt

Tobak is een veelbelovend ras voor de teelt van wintertarwe. Zowel in rassendemo’s met als zonder ziektebestrijding zorgt dit ras van Limagrain voor de hoogste opbrengsten.

Tijdens een rondleiding op de tarwedemo op het bedrijf van akkerbouwer Harry van Woerkom in Biddinghuizen bracht Vincent Coolbergen van Limagrain het nieuwe ras Tobak onder de aandacht.

Het demoveld met verschillende rassen en bestrijdingsschema's is aangelegd in opdracht van gewasbeschermingsfirma Heyboer, BASF en graanhandelaar Blonk.

Enorm vlagblad

Coolbergen noemt Tobak toonaangevend in opbrengst zowel met als zonder ziektebestrijding. 'De hoge productie haalt het ras vermoedelijk uit het enorme vlagblad. Zonder ziektebestrijding zijn wel aantastingen in het gewas te vinden, maar schijnbaar heeft dat weinig invloed op de productie.'

Gemiddelde strolengte

Tobak is een middenvroeg ras met gemiddelde strolengte. De tarwe is in principe van bakkwaliteit met de aantekening dat een late stikstofgift nodig is voor een optimaal eiwitgehalte. Het gewas blijkt ook na de strenge vorst in februari uitstekend wintervast.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer